Ik heb een beugel

Ik heb een beugel, wat nu?
De plaatjesbeugel is een vaste beugel, dat wil zeggen dat deze op je tanden geplakt wordt en er niet zomaar afgehaald kan worden. De brackets (plaatjes) zorgen ervoor dat de stand van de tanden en kiezen aangepast wordt, zodat ze netjes op een rijtje komen te staan.
TipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugelInstructies
Als  de beugel geplaatst is veranderd alles in de mond. Je hebt metalen brackets, een draad en eventueel verhogingen achter de voortanden of op de kiezen. Voor de tong en de wangen is dit vreemd, je zult dus in het begin heel erg moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Het kan zijn dat je meer speeksel in de mond krijgt, de wangen en de lippen kapot gaan of dat de draad losschiet. Niet getreurd, het went heel snel! Na een tijdje krijgen je wangen en tong een soort eeltlaagje waardoor je beter tegen de veranderingen in de mond kunt. Blijft het gevoelig dan kun je altijd een waslaagje op de bracket plakken en  spoelen met Vitis orthodontic spoelmiddel.
TipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugelProblemen?
In het begin kan het gebeuren dat de draad uit de bracket schiet (meestal als je op iets hards bijt). De flexibele draad schiet dan uit de laatste bracket waardoor hij in je wang prikt.  Je kunt hiervoor de praktijk bellen dan zetten we de draad voor je terug.

Als er een bracket af gaat of als er iets anders stuk is meteen bellen!!! Ook al heb je dezelfde dag nog een afspraak staan! Er moeten namelijk een heleboel spullen klaargezet worden voor je behandeling, het scheelt ons veel tijd als we het van te voren weten! Bel je niet dan kan het zijn dat je een keer terug moet komen!
Eten en drinken
Eten en drinken gaan in het begin erg lastig. Vooral als je verhogingen achter je voortanden hebt gekregen. Deze verhogingen zorgen ervoor dat je je kiezen niet helemaal op elkaar kunt zetten waardoor je de brackets er niet afbijt. Dit maakt het eten in het begin moeilijk. Begin rustig aan met eten, de tanden kunnen ook gevoelig zijn met bijten. Zorg dat je harde dingen zoals wortels en appels in kleine stukjes snijdt. Harde snoepjes, nootjes, lolly’s en dergelijke kun je beter vermijden.  Het kan namelijk zo zijn dat je hierdoor een bracket eraf bijt. Taaie en kleverige dingen zoals kauwgom en toffees zijn ook niet gewenst om te eten omdat ze overal tussen de brackets vast komt te zitten.
Schoonmaken
Je krijgt na het plaatsen van de beugel een afspraak bij ons om het poetsen te leren. Het is namelijk heel anders poetsen met een beugel dan zonder.

De brackets poets je  in 3 stappen:
Boven, onder en de zijkant van de brackets.
Ook is het wenselijk een ragertje te gebruiken tussen de draad. We zullen je dit bij de eerste afspraak allemaal laten zien.

 TipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugelTipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugel

 

 

TipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugelTipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugel

 

                       

 

Vaste apparatuur

Deze beugel wordt ook vaak vaste beugel, plaatjes of blokjesbeugel genoemd. De beugel bestaat uit blokjes, plaatjes ofwel brackets. Door de brackets loopt een draad waarmee de tanden en kiezen worden verplaatst. Je kunt metaalkleurige brackets krijgen maar ook witte. TipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugel

TipTopTand Voncken Grubbenvorst, Folder Ik heb een beugel